Vývoj využívání krajiny a ekologické stability ve vybraných katastrálních územích s tradičním pěstováním cukrové řepy na Olomoucku = Development of land use and ecological stability in selected traditional sugar beet-growing cadastral areas in Olomouc district
To chci
Článek se zabývá analýzou historického vývoje změn využívání půdy (LAND USE) a výpočtem koeficientů ekologické stability ve vybraných katastrálních územích. Pro analýzu byla vybrána katastrální území Holice u Olomouce, Velký Týnec a Vsisko, kde se tradičně pěstuje cukrová řepa. Data pro analýzu LAND USE a výpočet hodnoty
koeficientu ekologické stability byla získána z Databáze dlouhodobých změn využití ploch České republiky (1845-2010). K výpočtu koeficientu ekologické stability byla použita metoda dle Míchala. Analýza vývoje LAND USE spočívala v porovnání procentuálního zastoupení jednotlivých částí krajiny v historické řadě a zhodnocení, jak se daná část krajiny vyvíjela v čase. Základním požadavkem pro přesné vývojové hodnocení je sledování územních jednotek stejného prostorového vymezení. Takto byly spojováním katastrů vytvořeny tzv. „základní územní jednotky“ (ZÚJ), jako první ZÚJ Holice u Olomouce (tvořena katastrálním územím Holice u Olomouce) a jako druhá ZÚJ Velký Týnec (tvořena katastrálními územími Velký Týnec a Vsisko). Po zhodnocení historických dat LAND USE a výpočtech koeficientů ekologické stability lze u obou hodnocených území pozorovat společné trendy. Jedná se zejména o vysoký podíl orné půdy a nárůst antropogenně tvořených ploch (zastavěné a ostatní plochy). Dalším společným trendem bylo snížení výměry ploch luk a pastvin. Na základě zhodnocení historických dat LAND USE a výsledků výpočtů koeficientů ekologické stability můžeme konstatovat, že obě hodnocená území jsou nestabilní a řadí se ke stanovištím s narušenou přírodní strukturou. Nízká ekologická stabilita může mít i praktické dopady na zemědělskou činnost v oblasti.
… celý popis
Uloženo v:
Podrobná bibliografie
- Hlavní autor:
-
Helena Hanusová
- Další autoři:
-
Milan Jirout
Jan Winkler
- Typ dokumentu:
- Články
- Publikováno v:
- Listy cukrovarnické a řepařské. -- ISSN 1210-3306. -- Roč. 134, č. 3 (2018), s. 106-111
- Témata:
- Popis jednotky:
- 2 obrázky, 3 grafy
- Fyzický popis:
- Ilustrace